Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Casting - Κόμποι & αρματωσιές

Κόμποι

Απαραίτητοι για την ένωση των πετονιών, οι κόμποι στον κόσμο του ψαρέματος πραγματικά είναι ατέλειωτοι, άλλοι χαρακτηρίζονται για την ευκολία πραγματοποίησης τους και άλλοι για την αντοχή τους. Εμείς θα περιοριστούμε σε αυτούς που χρησιμοποιούμε περισσότερο και τους πιο δυνατούς. Εσείς θα διαλέξετε τι και πως θα το δέσετε ανάλογα με τις εκάστοτε ψαρευτικές σας ανάγκες. Άλλα πάντα να θυμάστε ότι ο κόμπος είναι το πιο αδύναμο σημείο στην αλυσίδα που μας συνδέει στη μάχη με το ψάρι….Γιατί μην υποτιμάτε την σημασία του, δεν είναι λίγες οι φορές που χάσαμε ένα ψάρι εξαιτίας ενός κόμπου που δεν είχε έγινε με προσοχή!
Παρακάτω σας δείχνουμε μερικούς από αυτούς.
Ορμιόδεσμος – είναι ένας από τους πιο καταλλήλους για την ένωση δυο πετονιών με την ιδία διάμετρο. Ας δούμε πως γίνεται:1 – τοποθετούμε τις δυο πετονιές σταυρωτά για 20 εκατοστά περίπου.
2 – παίρνοντας την μία πετονιά την περιστρέφουμε περίπου 4-6 βόλτες γύρο από την άλλη και μετά τοποθετούμε την άκρη της στο σημείο όπου αρχίσαμε να κάνουμε τις βόλτες.
3 –επαναλαμβάνουμε με την άλλη πετονιά, άλλα αυτή την φορά τοποθετούμε την άκρη με αντίθετη φορά από την πρώτη άκρη.
4 – τραβάμε σιγά σιγά και σφίγγουμε μέχρι να σχηματίσουμε δυο μικρούς σπειροειδή κόμπους, στη συνέχεια κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν.
Εάν πραγματοποιηθεί σωστά αντέχει το 95% της αρχικής δύναμης του κόμπου που έχουν οι πετονιές μας!

ALBRIGHT – είναι ο πιο χρησιμοποιημένος κόμπος για να συνδέσουμε το shock-leader με τη μάνα. Γίνεται καλύτερα όταν το shock-leader είναι διπλάσιας διαμέτρου από την μανά.
1 – διπλώνουμε την πετονιά που είναι πιο χόντρη και την βάζουμε κατά μήκος (περίπου 30 εκατοστά) στη πετονιά που είναι πιο λεπτή έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται ανάμεσα στην πετονιά που είναι πιο χόντρη..
2 – κρατώντας σταθερά τις τρεις άκρες, περνούμε την άκρη της πιο λεπτής και την διπλώνουμε στις άλλες δυο πιο χοντρές με αντίθετη φορά περίπου 10 βόλτες.
3 – κρατώντας ξανά τις πετονιές περνούμε την άκρη τις πιο λεπτής και την περνάμε στη οπή που έχει σχηματιστεί από την χόντρη πετονιά..
4 – τραβάμε τις δυο άκρες μέχρι να σφίξει ο κόμπος και κόβουμε την άκρη που περισσεύει.
Ο κόμπος albright εάν πραγματοποιηθεί σωστά αντέχει το 100% της αρχικής δύναμης του κόμπου που έχουν οι πετονιές μας.


SNELLINGAHOOK – είναι ο καλύτερος και ποιο εύκολος κόμπος για αγκίστρι. Όταν το μάθετε θα διαπιστώσετε και το ποσό γέρος είναι.
1 – φτιάχνουμε με την πετονιά ένα οχτάρι και το τοποθετούμε πάνω στο αγκίστρι με τη φορά της άκρης της πετονιάς μας, αντίθετης του άκρου του.
2 – κρατώντας το ημικύκλιο που είναι προς το άκρο του σταθερό, παίρνουμε το άλλο ημικύκλιο και το περιστρέφουμε πάνω στο αγκίστρι.
3 – προσοχή να μην διασταυρωθούν οι σπείρες, στη συνέχεια τραβάμε τις δυο άκρες της πετονιάς για να σφίξει ο κόμπος.
4 – μετά τραβάμε το παράμαλλο κρατώντας σταθερό το αγκίστρι μέχρι ο κόμπος να ακουμπήσει στο άκρο του


.
ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ ΜΕ ΜΑΤΙ
PALOMAR – Ένας αρκετά δυνατός κόμπος για αγκιστριά με μάτι.
1 – διπλώνουμε για 30 εκατοστά την πετονιά και την περνάμε από την οπή του αγκιστριού μας.
2 – με την διπλωμένη πετονιά κάνουμε ένα απλό κόμπο χωρίς να τον σφίξουμε.
3 – περνώντας το ημικύκλιο από τον κόμπο τον διπλώνουμε πάνω από το αγκίστρι.
4 – κρατώντας το αγκίστρι τραβάμε σιγά σιγά την πετονιά μέχρι να σφίξει ο κόμπος.


ΣΤΡΙΦΤΙΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΑΝΕΣ
ΚΟΜΠΟΣ UNI – Ένας απλός κόμπος άλλα αρκετά δυνατός.
1 – βάζουμε 20 εκατοστά την πετονιά μέσα από την οπή και στην συνεχεία την διπλώνουμε βάζοντας την άκρη της πετονιάς με φορά προς την οπή.
2 – διπλώνουμε την άκρη της πετονιάς πάνω στην διπλή πετονιά που έχουμε σχηματίσει για αρκετές βόλτες.
3 – τραβάμε την άκρη της πετονιάς μέχρι να ενωθούν οι σπείρες.
4 – τραβάμε την πετονιά και το στριφτάρι μέχρι να σφίξει ο κόμπος.

Χειριστές Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Οι Χειριστές Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, (Special Warfare Combatant-craft Crewmen, SWCC), που για συντομία τους φωνάζουν "Σουίκ" από την προφορά των αρχικών γραμμάτων της σύντμησης του ονόματός της ειδικότητάς τους, αποτελούν ένα κομμάτι των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αρχικά αποτελούσαν μονάδα του ΠΝ προς υποστήριξη αποκλειστικά των βατραχανθρώπων SEALs. Σήμερα, στα πλαίσια της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων υποστηρίζουν και συνεργάζονται με όλες τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων κατά περίπτωση. Tο κύριο έργο τους είναι να διεισδύουν από θαλάσσης, μεταφέροντας τμήματα ειδικών επιχειρήσεων και να παραλαμβάνουν αντίστοιχα τέτοια τμήματα κατά την αποχώρησή τους, για επάνοδο στις φίλιες γραμμές.

Εκπαιδεύονται κυρίως σε τακτικές αφανούς και μυστικής προσέγγισης ακτών και κινήσεως κατά μήκος ποταμών, σε τεχνικές απομάκρυνσης υπό την εχθρική πίεση, στη χρήση των ομαδικών όπλων που διαθέτουν τα σκάφη τους και στη συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία για μεταφορά και ρίψη λέμβων και με την Αεροπορία Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων, επίσης για την μεταφορά σκαφών και λέμβων.





H ιστορία των "Σουίκ" ξεκινάει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα στον Ειρηνικό, στον πόλεμο εναντίον των Ιαπώνων, μεταφέροντας καταδρομικά τμήματα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πολύ στον πόλεμο του Βιετνάμ και απέκτησαν μεγάλη ικανότητα στη δράση κατά μήκος των ποταμίων γραμμών επικοινωνιών. Από τότε μέχρι σήμερα οι "Σουίκ" έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλα σχεδόν τα θέατρα επιχειρήσεων με θαλάσσιο χώρο,όπως στον Περσικό κόλπο, αλλά και σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών στην Κολομβία. Εκεί το1996, σε μια μάχη, 6 χειριστές λέμβων, μπόρεσαν και κράτησαν για πολλές ώρες δύναμη 150 ανταρτών μέχρι συνενώσεως με φίλια τμήματα. Για τον ηρωισμό που επέδειξαν, παρασημοφορήθηκαν. Τα πληρώματα των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων, δρουν πάντοτε στα πλαίσια των ειδικών επιχειρήσεων διεθνώς. Έχουν όμως χρησιμοποιηθεί από τη χώρα τους και σε μείζονες φυσικές καταστροφές. Το έμβλημά τους που το φέρουν στο στήθος, φαίνεται στην πρώτη εικόνα.

Εκπαίδευση

Η απόκτηση της ειδικότητας χειριστού σκαφών ειδικών επιχειρήσεων, προϋποθέτει την επιτυχή επιλογή και στη συνέχεια αποφοίτηση συγκεκριμένων σχολείων. Η επιλογή γίνεται μόνο σε άρρεν προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού από ηλικία 17 έως 30 ετών με αρίστη όραση. Γυναίκες δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να λαμβάνουν αυτή την ειδικότητα. Η επιλογή διαρκεί 2 εβδομάδες συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης φυσικής κατάστασης και της ενημέρωσης για την αποστολή και τα καθήκοντα. Η φυσική εξέταση εισόδου στο βασικό σχολείο περιλαμβάνει:
  • 500 γιάρδες(457 μέτρα) ελεύθερη κολύμβηση κάτω από 13 λεπτά
  • 42 κάμψεις τουλάχιστον σε 2 λεπτά
  • 50 αναδιπλώσεις τουλάχιστον σε 2 λεπτά
  • 6 έλξεις στο μονόζυγο
  • 1,5 μίλια (2,4 χλμ) τρέξιμο με αθλητικά.
Στη συνέχεια οι αρχικά επιλεγέντες διέρχονται:
  • 5 εβδομάδες βασική εκπαίδευση πληρώματος σκαφών ειδικών επιχειρήσεων
  • 14 εβδομάδες προκεχωρημένη εκπαίδευση πληρώματος
Η βασική εκπαίδευση(Basic Crewman Training, BCT) περιέχει βελτίωση φυσικής κατάστασης και αύξηση αντοχής, διέλευση στίβου εμποδίων, κολύμβηση μάχης, φυσική αγωγή μάχης με ξύλινους κορμούς και άλλα όργανα, χρήση ελαστικών λέμβων , λεμβοδρομίες, τακτική και τεχνική ελαστικών λέμβων, πλοήγηση , ελεύθερες καταδύσεις και εκτέλεση απλών εργασιών στο βυθό. Όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς, μεταβαίνουν στο προκεχωρημένο σχολείο.




Το Προκεχωρημένο Σχολείο(Crewman Qualification Training, CQT) περιλαμβάνει την εκμάθηση σκαφών,φορητού και ομαδικού οπλισμού, καθήκοντα πληρώματος, πρώτες βοήθειες, ατομική τακτική και τακτική μάχης μικρών κλιμακίων. Η φυσική κατάσταση που απαιτείται έχει πιο ψηλές προδιαγραφές και η αξιολόγηση είναι πολύ αυστηρή. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται επίσης στις επικοινωνίες, πλοήγηση, τεχνικές περιπολιών σκαφών, βολές, και στην τεχνική κατάρτιση επί των μηχανών των χρησιμοποιουμένων σκαφών. Επίσης οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται την τακτική των ειδικών επιχειρήσεων, την εκτίμηση κατάστασης και την σχεδίαση αποστολών, ώστε να είναι ικανοί να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις εκδόσεως διαταγών. Έμφαση δίδεται και στην συνεργασία με τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και θαλάσσης, για την εκτέλεση καταδρομών, αναγνώρισης και ελέγχου πλοίων με όλους τους τύπους σκαφών και φερόμενου οπλισμού. Οι επιτυχόντες τοποθετούνται σε μία από τις Ομάδες Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Boat Teams, SBT), που είναι ισοδύναμες Λόχου.

Περαιτέρω εκπαίδευση γίνεται σε συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως χειρισμός σταθμών ασυρμάτων, επιβίωση σε θάλασσα, ζούγκλα και έρημο, διαφυγή απόδραση, αντίσταση σε ανάκριση, νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστού, συσκευαστού και ρίπτου σκαφών από αέρα, συσκευαστού εξάρτησης σκαφών σε ελικόπτερα κλπ.

Υπάρχουν τρεις Ομάδες Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων:
  • SBT 12 με έδρα το Κορονάντο καλιφόρνια
  • SBT 20 με έδρα το Λιτλ Κρικ στη Βιρτζίνια
  • SBT 22 με έδρα στο Μισισίπι (John C. Stennis Space Center) Ειδικοί για ποτάμιες επιχειρήσεις.
Κάθε Ομάδα, αποτελείται από ένα αριθμό υποομάδων( 3 έως 5 διμοιριών). Κάθε υποομάδα χωρίζεται σε δύο αποσπάσματα, αποτελούμενα από δύο σκάφη το καθένα.

Τα σκάφη που χρησιμοποιούνται είναι:





Εκτός από τα παραπάνω σκάφη, χρησιμοποιούν και μικρότερες ελαστικές λέμβους 7-10 ανδρών, διαφόρων τύπων.

Κάπως έτσι διακλαδικά χρειάζεται ν΄αντιμετωπίζεται η ανάγκη αμφίβιας μεταφοράς ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων. Μου θυμίζει λίγο τον Ιερό Λόχο, που χρησιμοποιούσε για την μεταφορά του, στολίσκο ημιολιών του τότε βασιλικού Ναυτικού.

Ανιχνευτής


Πηγή: Wikipedia
American Special Ops
Shadowspear

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ορισμοί - Έννοιες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ
Οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι δύο, το γεωγραφικό πλάτος και το γεωγραφικό μήκος και χρησιμεύουν για να προσδιορίσουν την ακριβή θέση τόπων ή πλωτών μέσων επάνω στην επιφάνεια της Γης. Το δίκτυο των γεωγραφικών συντεταγμένων πάνω στο ελλειψοειδές ή τη σφαίρα είναι ένα δίκτυο μεσημβρινών και παράλληλων. Είναι ουσιαστικά ένα σύστημα επιφανειακών συντεταγμένων και μας δίνει σε δύο διαστάσεις την οριζοντιογραφία μιας οσοδήποτε μεγάλης έκτασης.
Γεωγραφικό Πλάτος (φ) (Latitudef)
Είναι το τόξο του μεσημβρινού του του τόπου που περιλαμβάνεται μεταξύ του Ισημερινού και του τόπου. Μετριέται από 0-90ο και είναι Βόρειο η Νότιο, ανάλογα αν είναι στο Βόρειο ή Νότιο ημισφαίριο.
Γεωγραφικό Μήκος (λ) (Longitudel)
Είναι το τόξο του Ισημερινού που περιλαμβάνεται μεταξύ του μεσημβρινού του τόπου και του πρώτου μεσημβρινού. Μετριέται από 0-180ο και είναι Ανατολικό η Δυτικό ανάλογα αν είναι αριστερά ή δεξιά του Greenwich.


ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Κατεύθυνση ενός αντικειμένου ή σημείου πάνω στη γη, χαρακτηρίζουμε τη σχετική του θέση ως προς ένα άλλο που θεωρείται σαν αρχή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο η μεταξύ τους απόσταση. Η πιο συγκεκριμένη σαφής και πρακτικά κατανοητή κατεύθυνση πάνω στη γη είναι εκείνη που είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση του Βορά – Νότου. Η κατεύθυνση του Βορά γίνεται νοητή πάνω στη γήινη σφαίρα με την εφαπτόμενη στο μεσημβρινό ενός συγκεκριμένου τόπου η οποία λέγεται μεσημβρινή γραμμή. Με βάση τα παραπάνω έχουμε την Βόρεια κατεύθυνση και την αντίθετή της Νότια κατεύθυνση. Η κατεύθυνση προς την πλευρά που ανατέλλουν ο Ήλιος και τα αστέρια, δηλαδή η δεξιά πλευρά καθώς είμαστε στραμμένοι προς Βορρά, χαρακτηρίζεται ως Ανατολική κατεύθυνση. Η αντίθετη της πλευράς που δύουν ο Ήλιος και τα αστέρια δηλαδή η αριστερή καθώς είμαστε στραμμένοι προς Βορρά, χαρακτηρίζεται ως Δυτική κατεύθυνση.
Τρείς είναι οι κατευθύνσεις που χρησιμοποιούνται:
Αληθής Βορράς (Βλ) (TrueNorth)
Είναι η κατεύθυνση του Βόρειου γεωγραφικού πόλου της Γης, την οποία για κάθε τόπο δίνει η μεσημβρινή γραμμή του τόπου, δηλαδή η εφαπτόμενη του μεσημβρινού στον τόπο.
Μαγνητικός Βορράς (Βμ) (MagneticNorth)
Είναι η κατεύθυνση που δείχνει η μαγνητική βελόνη όταν επηρεάζεται μόνο από το γήινο μαγνητικό πεδίο, επειδή η συμπεριφέρεται στο Σύμπαν σαν ένας τεράστιος μαγνήτης, με συνέπεια να έλκει και να έλκεται από τα άλλα ουράνια σώματα
ΒορράςΠυξίδας(Βπ) (Compass North)
Είναι η κατεύθυνση που δείχνει ή βελόνη της μαγνητικής πυξίδας που επηρεάζεται από το γήινο μαγνητικό πεδίο και το πεδίο του μαγνητικού του σιδερένιου πλοίου, στο οποίο βρίσκεται η πυξίδα. Η κατεύθυνση της πλώρης του πλοίου αντιπροσωπεύει από το διαμήκης αυτού, το οποίο είναι η νοητή γραμμή πλώρης – πρύμης.
Απόκλιση (Variation)
Είναι η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ του Αληθινού Βορρά και του Μαγνητικού Βορρά. Η απόκλιση μεταβάλλεται από: α) Τόπο σε τόπο β) Με το χρόνο γ) Λόγω μαγνητικών διαταραχών.
Παρεκτροπή (Tr) (Deviation)
Είναι η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ του Δεξιά Μαγνητικού Βορρά και του Βορρά Πυξίδας. Η παρεκτροπή μεταβάλλεται από: α) Πυξίδα σε πυξίδα β) Με την πορεία του πλοίου.
Παραλλαγή (Πρ) (Compasserror)
Είναι η γωνία που σχηματίζει ο Αληθινός Βορράς με το Βορρά πυξίδας.


ΑΠΟΣΤΑΣΗ

Ναυτικό Μίλι
Για την μέτρηση των αποστάσεων στη ναυτιλία χρησιμοποιείται το ναυτικό μίλι (ν.μ.) που αντιπροσωπεύει ένα πρώτο της μοίρας (1΄) στο γεωγραφικό πλάτος των 45οΒ ή Ν. σε έναν ναυτικό χάρτη. Ισούται προς 1.852 μέτρα και υποδιαιρείται σε δέκατα και στάδια.
Ταχύτητα
Ταχύτητα είναι η απόσταση που διανύεται στη μονάδα του χρόνου. Στη θάλασσα η ταχύτητα εκφράζεται σε κόμβους (κ) (knots). Ο Κόμβος αντιστοιχεί σε ταχύτητα πλοίου ενός μιλίου/ώρα (1852 μέτρα).


ΠΥΞΙΔΕΣ

Μαγνητική Πυξίδα
Είναι πολύτιμο και βασικό όργανο ναυσιπλοΐας που συνδυάζεται απόλυτα με την ασφάλεια του πλοίου. Αποτελείται βασικά από μαγνητική Βελόνα που είναι αναρτημένη ελεύθερα σε οριζόντιο επίπεδο , επηρεάζεται από το γήινο μαγνητισμό και προσανατολίζεται κατά την κατεύθυνση του μαγνητικού Βορρά όταν βρίσκεται στην ξηρά.
Γυροπυξίδες
Όλα σχεδόν τα σκάφη σήμερα είναι εφοδιασμένα εκτός από τις μαγνητικές πυξίδες και με γυροσκοπικές. Η αρχή λειτουργίας τους στηρίζεται στην πολύτιμη ιδιότητα που έχει το εξαρτημένο γυροσκόπιο να διατηρεί τον άξονα του στη διεύθυνση του αληθινού βορρά. Δεν υπάρχει λοιπόν απόκλιση και παρεκτροπή ούτε παραλλαγή σε αυτή την πυξίδα, δηλαδή όλες οι πορείες και διοπτεύσεις που δείχνει είναι αληθείς. Λειτουργεί με το ρεύμα του σκάφους, χρειάζεται δύο έως τέσσερις ώρες για να ισορροπήσει στον αληθινό Βορρά από τη στιγμή που θα τη θέσουμε σε λειτουργία.
Διόπτρα
Για την μέτρηση των διοπτεύσεων αντικειμένων και του άζιμουθ (γωνία) χρησιμοποιούνται οι διόπτρες.
Ναυτικός εξάντας
Αποτελεί είδος γωνιομετρικού οργάνου, με το οποίο μετρούμε στη θάλασσα τα ύψη των ουράνιων σωμάτων από τον ορίζοντα καθώς και τις κατακόρυφες γωνίες γήινων αντικειμένων.


ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

  • Η λέξη ‘πλοίο’ περιλαμβάνει κάθε περιγραφή πλωτού μέσου το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς στο νερό.
  • Ο όρος ‘ακυβέρνητο πλοίο' σημαίνει κάθε πλοίο το οποίο λόγω κάποιας εξαιρετικής περιστάσεως αδυνατεί να χειρίσει και είναι αδύνατο να απομακρυνθεί από την πορεία άλλου πλοίου.
  • Ο όρος ‘πλοίο περιορισμένης ικανότητας χειρισμών’ σημαίνει κάθε πλοίο το οποίο λόγω περιστάσεων έχει περιορισμένη ικανότητα χειρισμών.
  • Ο όρος ‘εν πλω’ σημαίνει ότι ένα πλοίο δεν έχει ρίξει άγκυρα η δεν έχει προσδεθεί με την ακτή η δεν έχει προσαράξει.
  • Ταχύπλοο σκάφος νοείται κάθε σκάφος που φέρει εξωλέμβια μηχανή πάνω από 25 ίππους , κάθε φουσκωτό σκάφος που φέρει εξωλέμβια μηχανή πάνω από 10 ίππους ή γενικά οποιοδήποτε σκάφος που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από 15 κόμβους.
  • Πλώρη ονομάζουμε το μπροστινό άκρο και γενικά ολόκληρο το τμήμα του σκάφους που βρίσκεται μπροστά από τη μέση του.
  • Πρύμη ο ονομάζουμε το πίσω άκρο και γενικά ολόκληρο το τμήμα του σκάφους που βρίσκεται πίσω από τη μέση του.
  • Σταβέντο ονομάζουμε την υπήνεμη πλευρά του σκάφους δηλαδή η πλευρά που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που φυσά ο άνεμος.
  • Σοφράνο ονομάζουμε την προσήνεμη πλευρά του σκάφους δηλαδή η πλευρά που βρίσκεται προς την κατεύθυνση που φυσά ο άνεμος.

ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Κάθε πλοίο θα πλέει πάντοτε με ασφαλή ταχύτητα έτσι ώστε να μπορεί να παίρνει τα πρέποντα και αποτελεσματικά μέτρα προς αποφυγή συγκρούσεως και να σταματά μέσα στην ορισμένη απόσταση σύμφωνα με τις υπάρχουσες περιστάσεις.
Παράγοντες που επηρεάζουν τον καθορισμό της ασφαλούς ταχύτητας είναι:
  • Η κατάσταση ορατότητας
  • Η πυκνότητα κυκλοφορίας παραπλέοντων σκαφών
  • Η ικανότητα χειρισμών του πλοίου, στροφής.
  • Η κατά τη διάρκεια της νύχτας παρουσία αντανάκλασης, ανταύγειας, προβαλλόμενου φωτός, από την ξηρά η την θάλασσα.
  • Η κατάσταση του ανέμου, της θάλασσας, του ρεύματος καθώς και η ύπαρξη ναυτιλιακών κινδύνων.
  • Το βύθισμα του πλοίου σε σχέση με το υπάρχων βάθος.


ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΛΟΙΩΝ

Πλοίο ‘εν πλω’ θα απομακρύνεται από την πορεία του παρακάτω. (Ο πάνω φυλάει τους από κάτω της λίστας)

Φουσκωτό σκάφος - γενικά ταχύπλοο
Μηχανοκίνητο
Ιστιοφόρο
Αλιευτικό
Περιορισμένης ικανότητας χειρισμών πλοίο
Ακυβέρνητο


ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙΡΟΥ
Καιρός Κατάπλωρα ή όρτσα: Καιρός μπροστά μας (μας κοντράρει)
Καιρός δευτερόπλωρα: Ο καιρός μας χτυπάει από το μπροστά και πλάι/ διαγώνια είτε από δεξιά είτε από αριστερά
Καιρός Πρίμα: Καιρός από πίσω. (μας βοηθάει)
Καιρός δευτερόπρυμα: Ο καιρός μας χτυπάει από πίσω και πλάγια/ διαγώνια είτε από αριστερά ή είτε από δεξιά


ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Αβάρα: Επιφώνημα κατά την απομάκρυνση βάρκας ή μικρού πλοίου από κάποιο σημείο με τα χέρια ή τα κουπιά.
Αβαρία: Ζημιά πλοίου ή του φορτίου του από κακοκαιρία.
Αγάντα: Το σημείο που πιανόμαστε για να κρατηθούμε ή να σπρώξουμε κάποιο σκάφος. Επίσης είναι ο πάσσαλος στην ακτή για να δέσουμε το σκάφος.
Άκατος: Μεγάλη βάρκα πλωτoύ που κινείται με πανιά ή κoυπιά.

Ακροβόλι: Βαρίδι από μολύβι.

Ακταιωρός: Φύλακας ή πλοίο πoυ φυλά τις ακτές.
Αμμούδα: Θαλάσσιος βυθός με άμμο.

Αμπάρι: Το κήτος τoυ πλοίου.

Αντάρα: Η μεγάλη κακοκαιρία.

Απάγκιο: Σημείο πoυ δεν το πιάνει ο αέρας.

Απάνεμος: Μέρος ήσυχο χωρίς αέρα.

Απίκου: Κάθομαι ακίνητος πάνω από κάτι.

Απόνερα: Τα νερά τoυ πλοίoυ καθώς κινείται.

Αποπλέω: Φεύγω από κάποιο λιμάνι

Απόπλους: Η έξοδος πλοίου από το λιμάνι.

Αποχές: Στενή λουρίδα του βυθού συνήθως παράλληλη με την παραλία. Υπάρχουν πολλές φωλιές ψαριών και προσφέρονται για παραγάδια, συρτή, ψαροντούφεκο και δίχτυα γιατί κρατά πολλά πετρόψαρα όπως στήρες, ροφούς, σκορπιούς, πέρσες κ.τ.λ.
Αραξοβόλι: Μέρος ήσυχο κοντά στη στεριά για να αγκυροβολήσει πλοίο.

Αριβάρω: Καταπλέω, φτάνω.

Αρμενίζω: Πλέω με ανοικτά πανιά.

Άρμη: Το νερό της θάλασσας.

Άρμπουρο: Το κατάρτι του πλοίου.

Βιράρισμα: Σήκωμα της άγκυρας.
Γιαλώνω: Πλησιάζω στην στεριά.
Δίαυλος: Στενό που συνδέει δύο θάλασσες.
Έκταμα: Η αλυσίδα που συγκρατεί την άγκυρα και βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.
Ενάλιος: Αυτός που ανήκει στη θάλασσα.

Έξαλα: Τα μέρη του σκάφους που είναι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εξάντας: Όργανο που προσδιορίζει το στίγμα.

Εξοκέλλω: Πέφτω στη στεριά.

Επίνειο: Μικρό λιμάνι ή όρμος.

Έρμα: Βάρος στα αμπάρια για την ευστάθεια του πλοίου.

Ίσαλος: Το μέρος του σκάφους που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια της Θάλασσας
Κάβος: Χοντρό σχοινί πλοίου
Καλάρω: Ρίχνω τα δίχτυα στη Θάλασσα.

Καργάρισμα: Σφίξιμο σχοινιών.
Καρνάγιο: Μέρος που φτιάχνονται τα πλοία

Καταπλέω: Έρχομαι από το πέλαγος στο λιμάνι.

Κοτσάρω: Φέρνω το σκάφος κοντά σε κάποιο σημείο
Κουβέρτα: Το επάνω μέρος του πλοίου
Λασκάρω: Χαλαρώνω το τέντωμα σχοινιού
Mάινα: Πρόσταγμα που σημαίνει χαλάρωσε.

Μαλάγρα: Φαγητό που ρίχνουν οι ψαράδες για να προσελκύουν τα ψάρια

Μανούβρα: Ο χειρισμός του σκάφους όταν χρειάζεται να αποφύγει η να προσεγγίσει.
Μουράγιο: Το λιμάνι.

Μούτσος: Ο δόκιμος ναύτης
Μπαρούμα: Το σχοινί της πλώρης.

Μπόσικα: Χαλαρά, όχι καλά σφιγμένο.

Μπουρίνι: Ξαφνική κακοκαιρία
Μώλος: Προέκταση μέσα στην Θάλασσα.
Ναύλος: Aντiτιμο για την μεταφορά φορτίου ή ανθρώπων.

Νετάρω: Ισιώνω το σχοινί, το παραγάδι.

Νεώριο: Μέρος που κατασκευάζονται σκάφη.

Ντόκος: Μέρος που δένουν πολλά πλοία στο λιμάνι.
Ξενέρισμα: Όταν βγαίνει η μηχανή του σκάφους από το νερό

Ξέρα: Βράχος στη μέση της Θάλασσας που φαίνεται δύσκολα.
Όρμος: Μέρος για αγκυροβόλιο.

Όρτσα: Παράγγελμα, Προς το ρεύμα του ανέμου.

Όστρια: Νότιος άνεμος.
Πάγκοι: Ο βυθός με μικρό βουναλάκια. Στους καλούς πάγκους βρίσκονται πολλά και μεγάλα πετρόψαρα. Για ψάρεμα χρησιμοποιούμε παραγάδι, καθετή, συρτή βυθού και ψαροντούφεκο.
Παλαμάρι: Χοντρό σχοινί που δένουμε το σκάφος.
Παράμαλλο: Η κάθε πετονιά με αγκίστρι, από το παραγάδι.
Πλεύρισμα: Το πλησίασμα του σκάφους στη προκυμαία.

Πλώρη: Το μπροστινό μέρος του πλοίου.
Ποντίζω: Ρίχνω την άγκυρα.

Πόρτο: Λιμάνι.

Πρίμα: Το ταξίδι με ούριο άνεμο.

Προβλήτα: Η φυσική ή τεχνητή προεξοχή στη θάλασσα.

Προσάραξη: Όταν κολλήσει το πλοίο στο βυθό.
Πρόσω: Διαταγή εκκίνησης προς τα εμπρός
Πρυμάτσα: Σχοινιά της πρύμνης

Πρύμνα: Το πίσω μέρος του σκάφους εκεί όπου βρίσκεται το πηδάλιο.
Ρεμέντζο: Χοντρό σχοινί που χρησιμοποιείται για το δέσιμο του σκάφους.
Ρότα: Η κατεύθυνση του πλοίου όταν ταξιδεύει.
Ύφαλα: Τα μέρη του σκάφους που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας,

Ύφαλος: Ο βράχος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Φλάμπουρο: Σημαία που χρησιμοποιούν τα σκάφη.

Φουντάρισμα: Το ρίξιμο της άγκυρας.

Φυκιάδες: Οι βυθοί με άμμο που σκεπάζονται από φύκια. Όταν βρίσκονται κοντά στις ακτές έχουν λαβράκια και κεφάλια. Για ψάρεμα χρησιμοποιούμε πεταχτάρι, καλάμι, παραγάδι.

Αλλάζει ο κανονισμός για τους χειριστές ταχυπλόων

Μία σύντομη εισαγωγή στην τεχνική ψαρέματος Tai/Madai.

Οι Ιάπωνες εκτός από το κάθετο jigging μας έδωσαν ακόμη λίγους λόγους για να αγοράζουμε και άλλα παιχνίδια για το χόμπι μας. Σήμερα θα δούμε μια άλλη τεχνική γνωστή ως Tai ή Madai fishing. Η τεχνική αυτή έχει και πάλι ξεπήδησε από την Ιαπωνία και βασικά η λέξη Madai σημαίνει Φαγκρί. Άρα από ότι καταλαμβάνεται πρόκειται για μια τεχνική η οποία έχει ως κύριο σκοπό το ψάρεμα των φαγκριών. Φυσικά εδώ στα Ελληνικά νερά έχω καταφέρει με αυτή την τεχνική να πιάσω πολύ μεγάλες και ωραίες συναγρίδες καθώς και μερικά μαύρα. Τώρα στο εμπόριο θα δείτε αρκετά δολώματα τα οποία θα γράφουν επάνω τους Tai, Madai, kabura & inchiku βασικά όλα είναι jigs τα οποία έχουν διαφορετικά διακοσμητικά στοιχεία επάνω τους καθώς και μικρές πλαστικές φουντίτσες ή πλοκάμια στο πίσω μέρος κάτι σαν φούστες.

Το ψάρεμα με αυτά τα τεχνητά είναι πολύ πιο ξεκούραστο από το κανονικό το κάθετο jigging καθώς δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε σημαντική ενέργεια για να ψαρέψουμε.
Η βασική ιδέα πίσω από αυτή την τεχνική είναι να τραβάμε το jig μας σιγά πάνω στον βυθό ενώ σε κάποια σημεία το ανεβάζουμε 5-6 μέτρα πάνω από τον βυθό και μετά το αφήνουμε πάλι να πέσει. Χρειάζεται κάποια εξάσκηση για να πετύχετε σωστά αυτή την τεχνική αλλά πρέπει να φανταστείτε ότι κάπου εκεί κάτω υπάρχει ένα μεγάλο φαγκρί ή μια μεγάλη συναγρίδα και εσείς πρέπει να δημιουργήστε το σωστό ερέθισμα στο ψάρι με το τεχνητό σας για να το αρπάξει.
Ο ελαφρύς εξοπλισμός που χρειάζεται για αυτό το ψάρεμα θα σας βοηθήσει αρκετά στο να πετάτε το δόλωμα σας στην απόσταση που επιθυμείτε από το σκάφος και στην συνέχεια να του δίνεται ζωή στον βυθό.
Για αυτή την τεχνική θα χρειαστείτε ένα πολύ ελαφρύ καλάμι Pe 0.5 μέχρι Pe0,3 (για αυτούς που δεν ξέρουν τι είναι ακριβώς το Pe να πούμε ότι Pe20=20 λίβρες Pe30=30 λίβρες κ.ο.κ.) και ένα πολύ ελαφρύ υψηλής τεχνολογίας baitcasting μηχανισμό.
Τα καλάμια τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την τεχνική Tai/Mada/cabura είναι πάρα πολύ ευαίσθητα και λίγο πιο μακριά από εκείνα που χρησιμοποιούμε για κάθετο jigging. Έρχονται με διάφορα action , παραβολικά, fast action, medium action κ.τ.λ. Εσείς πρέπει να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει. Φυσικά πρέπει να ταιριάξουμε και ένα νήμα στον μηχανισμό μας το οποίο να ανταποκρίνεται και στις δυνατότητες του καλαμιού μας. Κατά την δική μου προσωπική άποψη βάλτε και μερικά μέτρα από μια καλή fluorocarbon μισινέζα για οδηγό η οποία πάλι να ανταποκρίνεται και να συνάγει με τον υπόλοιπο σας εξοπλισμό και τα ψάρια τα οποία στοχεύετε.

Πάντα ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι καλά μπαλανσαρισμένος . Εφόσον είσαστε έτοιμοι με τον εξοπλισμό σας η διασκέδαση αρχίζει. Ψάξτε να βρείτε στο βυθόμετρο σας περιοχές που συνδυάζουν αμμώδης βυθούς ενώ κοντά βρίσκονται φυκιάδες ή πέτρες. Κάπου εκεί θα υπάρχουν και οι κυνηγοί του βυθού.
Όσοι με ξέρουν καλά γνωρίζουν ότι το αγαπημένο μου ψάρεμα είναι το κάθετο jigging αλλά όταν πρόκειται να πάω για ψάρεμα ποτέ μα ποτέ δεν φεύγω από σπίτι χωρίς να πάρω μαζί μου τον εξοπλισμό για Tai/Mada /cabura. Όταν το δοκιμάσετε για λίγο καιρό θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα. Έχω πιάσει σχεδόν όλα τα είδη ψαριών εδώ στην Ελλάδα με αυτή την τεχνική. Φαγκριά, συναγρίδες, ροφούς, λυθρίνια, μεγάλους σαργούς, πέρκες και πολλά άλλα ψάρια.

Ελπίζω να σας βοήθησα με αυτά τα λίγα που σας έγραψα, ελπίζω να περνάτε καλά μέσα στο νερό , να είσαστε πάντα ασφαλείς προσπαθήστε να εφαρμόζεται όσο ποιο συχνά μπορείτε το catch and release και για ακόμη μια φορά αφήστε τα δολώματα στο σπίτι όταν ασχοληθείτε με αυτές τις τεχνικές.

 

Προϋποθέσεις & Δικαιολογητικά
για άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους

Προϋποθέσεις

  • Να έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος ηλικίας.
  • Να έχει εκδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
  • Να γνωρίζει κολύμβηση.
  • Να είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής δικαιοδοσίας της Λιμενικής αρχής, που θα δώσει εξετάσεις.
  • Να μην έχει υποβάλει δικαιολογητικά σε άλλη Λιμενική αρχή.

Δικαιολογητικά (Φωτοτυπίες & Αιτήσεις, επικυρωμένες από ΚΕΠ ή Αστυνομία)

  • 3 έγχρωμες φωτογραφίες.
  • Αστυνομική ταυτότητα, φωτοτυπία (2 όψεις), επικυρωμένη από ΚΕΠ ή Αστυνομία.
  • Δίπλωμα αυτοκινήτου, φωτοτυπία (2 όψεις), επικυρωμένη από ΚΕΠ ή Αστυνομία.
  • Αν δεν υπάρχει δίπλωμα οδήγησης, προσκομίζεται βεβαίωση από παθολόγο & οφθαλμίατρο.
  • Έντυπη αίτηση του λιμεναρχείου, επικυρωμένη από ΚΕΠ ή Αστυνομία.
  • Παράβολα: 23,00€ για Λιμεναρχείο και 44,02€ για Εφορία (Διπλότυπο ΔΟΥ) στον κωδ. ΚΑΕ 3435.

Αιτήσεις Λιμεναρχείου για απόκτηση άδειας χειριστή ταχυπλόου

  1. Συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους. (pdf)
  2. Απόκτηση άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους άνευ εξετάσεων. (pdf)
  3. Έκδοση αντίγραφου άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους λόγω απώλειας ή φθοράς. (pdf)
  4. Ανανέωση άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας. (pdf)

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

th-velonida ΖΑΡΓΑΝΑ ή ΒΕΛΟΝΙΔΑΕπιστημονικό Όνομα: Belone belone
Σύνηθες μέγεθος: 25-50 εκ, Βάρος: 20-500 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Αυγ-Νοέμβριος
Δόλωμα: Νεκρά ή ζωντανά ψαράκια, καλαμάρι, γαρίδα, ζυμάρι κλπ.
Αγκίστρι: No. 10-14 Μπετονιά: 0.25-0.30 μμ
Την βρίσκουμε μέχρι 0,5 μ. βάθος.
th-lavrakiΛΑΥΡΑΚΙΕπιστημονικό Όνομα: Dicentrarchus labrax
Σύνηθες μέγεθος: 25-125 εκ, βάρος: 0,3-10 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Νεκρά ή ζωντανά ψαράκια, σκουλήκι, γαρίδα, ζυμάρι, κρέας, κουταλάκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 2-8 Μπετονιά: 0,30-0,35 μμ
Αρπακτικό: Θα το βρούμε στις παραλίες και στα λιμάνια να κυνηγά ποντίκια και βατράχους.
th-lichia001ΛΙΤΣΑΕπιστημονικό Όνομα: Lichia amia
Σύνηθες μέγεθος: 15-100 εκ, βάρος: 0,3-5 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές, ειδικά Αυγ-Νοέμβριος
Δόλωμα: Ζωντανά ψαράκια, πλαστικά ψαράκια, κουταλάκι κλπ
Αγκίστρι: No. 4-8 Μπετονιά: 0.25-0.30 μμ
Αρπακτικό: Θα το βρούμε όλες τις ώρες της ημέρας, σπάνια την νύχτα.
ΛΟΥΤΣΟΣ Επιστημονικό Όνομα: Sphyraena sphyraena
Σύνηθες μέγεθος: 30-130 εκ, βάρος: 0,3-5 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Ζωντανά ψαράκια, πλαστικά ψαράκια, κουταλάκι
Αγκίστρι: No. 4-8 Μπετονιά: 0.25-0.35 μμ
Αρπακτικό: Θα το βρούμε αργά το απόγευμα και την νύχτα.
th-kynigosΚΥΝΗΓΟΣΕπιστημονικό Όνομα: Copyphaena hippurus
Σύνηθες μέγεθος: 40-150 εκ, βάρος: 0,3-10 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Ζωντανά ψαράκια, πλαστικά ψαράκια, κουταλάκι
Αγκίστρι: No. 2-4 Μπετονιά: 0.25-0.35 μμ
Αρπακτικό: Θα το βρούμε όλες τις ώρες της ημέρας εκεί που δεν το περιμένουμε.
th-goufariΓΟΦΑΡΙ
Επιστημονικό Όνομα: Temnodom saltator
Σύνηθες μέγεθος: 25-120 εκ, βάρος: 0,2-10 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Ζωντανά ψαράκια, πλαστικά ψαράκια, κουταλάκια
Αγκίστρι: No. 4-8 Μπετονιά: 0,25-0,35 μμ
Αρπακτικό: Κοφτερά δόντια, μπορεί εύκολα να κόψει τα δάκτυλα σας
th-tonosΤΟΝΟΣΕπιστημονικό Όνομα: Thunnus thunnus
Σύνηθες μέγεθος: 0,3-3 μέτρα
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Ζωντανά ψάρια, πλαστικά ψαράκια, κουταλάκι
Αγκίστρι: No. 4-8 Μπετονιά: 0,25-0,35 μμ
Το βρίσκουμε στην ανοικτή θάλασσα, σπάνια στις παραλίες.
th-mineriΜΑΝΑΛΙΕπιστημονικό Όνομα: Seriola dumerili
Σύνηθες μέγεθος: 30-120 εκ, βάρος: 0,5-30 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές, ειδικά Αυγ-Οκτ.
Δόλωμα: Ζωντανά ψάρια, πλαστικά ψαράκια, κουταλάκι
Αγκίστρι: No. 2-4 Μπετονιά: 0,35-0,45 μμ
Αρπακτικό: Μπορεί να πιαστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας συνήθως από βάρκα.
th-kokkali001ΚΟΚΚΑΛΙ
Επιστημονικό Όνομα: Trachurus mediterraneus (ή Caranx suareus)
Σύνηθες μέγεθος: 12-30 εκ, βάρος: 0,2-1 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές, ειδικά Ιούν.-Οκτ.
Δόλωμα: Ζωντανά ψάρια, γαρίδα, πλαστικά ψαράκια, κουταλάκι κλπ
Αγκίστρι: No. 4-8 Μπετονιά: 0,20-0,30 μμ
Αρπακτικό: Μπορεί να πιαστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
th-orfosΡΟΦΟΣ
Επιστημονικό Όνομα: Epinephelus guaza
Σύνηθες μέγεθος: 10-150 εκ, βάρος: 0,1-25 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Νεκρά ή ζωντανά ψαράκια, καλαμάρι, γαρίδα, σκουλήκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 2-8 Μπετονιά: 0,35-0,45 μμ
Θα τον βρούμε τη νύχτα.
th-perkaΠΕΡΚΑ
Επιστημονικό Όνομα: Serranus scriba
Σύνηθες μέγεθος: 10-30 εκ, βάρος: 60-600 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Καλαμάρι, γαρίδα, σκουλήκι κλπ
Αγκίστρι: No. 8-12 Μπετονιά: 0,20-0,25 μμ
Θα τη βρούμε κοντά σε βράχια στον βυθό.
th-xeilouΧΕΙΛΟΥ
Επιστημονικό Όνομα: Labrus bergylta
Σύνηθες μέγεθος: 10-25 εκ, βάρος: 30-250 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Καλαμάρι, γαρίδα, σκουλήκι, ζυμάρι κλπ
Αγκίστρι: No. 12-16 Μπετονιά: 0,18-0,25 μμ
Θα τη βρούμε κοντά σε βράχια και φυτά στον βυθό.
th-scorpaenaΣΚΟΡΠΙΟΣ
Επιστημονικό Όνομα: Scorpaena scrofa
Σύνηθες μέγεθος: 10-40 εκ, βάρος: 60-1000 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Οτιδήποτε δόλωμα
Αγκίστρι: No. 4-10 Μπετονιά: 0,20-0,30 μμ
Θα το βρούμε κοντά σε βράχια. Πιάνεται τη νύχτα
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το δηλητηριώδες πτερύγιο προκαλεί αφόρητους πόνους
th-moungriΜΟΥΓΚΡΙ
Επιστημονικό Όνομα: Conger conger
Σύνηθες μέγεθος: 30-150 εκ, βάρος: 30γρ-3 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Νεκρά ή ζωντανά ψαράκια, καλαμάρι, γαρίδα, σκουλήκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 2-6 Μπετονιά: 0,25-0,35 μμ

Ζει σε τρύπες στους βράχους και πιάνεται δύσκολα, αλλά μικρά πιάνονται κάποτε τη νύχτα.
th-smernaΣΜΕΡΝΑ
Επιστημονικό Όνομα: Muraena helena
Σύνηθες μέγεθος: 30-150 εκ, βάρος: 100γρ-3 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Νεκρά ή ζωντανά ψαράκια, καλαμάρι, χταπόδι, κλπ.
Αγκίστρι: No. 2-6 Μπετονιά: 0,35-0,45 μμ
Ζεί σε τρύπες στούς βράχους.
ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ όταν πιαστεί ή ενοχληθεί. Τα σαν ξυράφι δόντια της κόβουν εύκολα κομμάτια σάρκας. Μπορεί να παραμείνει ζωντανή για ώρες έξω από το νερό, γι' αυτό καλύτερα να κόψουμε το κεφάλι της για σιγουριά.
th-gopaΓΟΠΑ
Επιστημονικό Όνομα: Boops boops
Σύνηθες μέγεθος: 10-25 εκ, βάρος: 30-150 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές, κυρίως το καλοκαίρι
Δόλωμα: Καλαμάρι, γαρίδα, ζυμάρι κλπ.
Αγκίστρι: No. 2-6 Μπετονιά: 0,15-0,25 μμ
th-salpaΣΑΛΠΑ
Επιστημονικό Όνομα: Boops salpa
Σύνηθες μέγεθος: 12-35 εκ, βάρος: 50γρ-1,5 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Ιούλιος-Νοέμβριος
Δόλωμα: καλαμάρι, γαρίδα, ζυμάρι κλπ.
Αγκίστρι: No. 10-14 Μπετονιά: 0,20-0,25 μμ
th-kefalosΚΕΦΑΛΟΣ
Επιστημονικό Όνομα: Mugil cephalus
Σύνηθες μέγεθος: 10-70 εκ, βάρος: 15γρ-5 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Ζυμάρι, ψωμί, τυρί κλπ.
Αγκίστρι: No. 14-18 Μπετονιά: 0,16-0,20 μμ

Τον βρίσκουμε παντού και ειδικά σε λιμάνια και αμμώδεις παραλίες
th-sorkosΣΑΡΓΟΣ
Επιστημονικό Όνομα: Piplodus sargus
Σύνηθες μέγεθος: 10-40 εκ, βάρος: 75γρ-1000 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Ιούλιος-Νοέμβριος
Δόλωμα: Καλαμάρι, γαρίδα, ζυμάρι, τυρί, σκουλήκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 8-14 Μπετονιά: 0,20-0,25 μμ
th-melanaΜΕΛΑΝΟΥΡΙ
Επιστημονικό Όνομα: Oblada melanura
Σύνηθες μέγεθος: 10-40 εκ, βάρος: 60γρ-800 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Ιούλιος-Νοέμβριος
Δόλωμα: Καλαμάρι, γαρίδα, ζυμάρι, τυρί, σκουλήκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 8-14 Μπετονιά: 0,18-0,25 μμ
th-mourmourosΜΟΥΡΜΟΥΡΑ
Επιστημονικό Όνομα: Lithognathus mormyrus
Σύνηθες μέγεθος: 10-40 εκ, βάρος: 60γρ-1000 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Ιούλιος-Νοέμβριος
Δόλωμα: Καλαμάρι, γαρίδα, ζυμάρι, σκουλήκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 8-12 Μπετονιά: 0,18-0,25 μμ
th-tsipouraΤΣΙΠΟΥΡΑ
Επιστημονικό Όνομα: Sparus aurata
Σύνηθες μέγεθος: 15-80 εκ, βάρος: 100γρ-3 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Ιούλιος-Νοέμβριος
Δόλωμα: Καλαμάρι, γαρίδα, ζυμάρι, μύδια, σκουλήκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 6-10 Μπετονιά: 0,20-0,30 μμ
th-mylokopiΜΥΛΟΚΟΠΙ
Επιστημονικό Όνομα: Umbrina cirroca
Σύνηθες μέγεθος: 15-100 εκ, βάρος: 60 γρ-7 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Ιούλιος-Νοέμβριος
Δόλωμα: Γαρίδα, σκουλήκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 6-10 Μπετονιά: 0,20-0,25 μμ
th-xeliΧΕΛΙ
Επιστημονικό Όνομα: Anguilla anguilla
Σύνηθες μέγεθος: Μέχρι 1,5 μέτρα. Βάρος: 0,5-3 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Άνοιξη-Φθινόπωρο
Δόλωμα: Νεκρά ή ζωντανά ψαράκια, σκουλήκι, συκώτι, εντόσθια ψαριού κλπ.
Αγκίστρι: No. 2-8 Μπετονιά: 0,35-0,40 μμ


Αρπαχτικό: Δραστήριο τη νύχτα. Κρύβεται στη λάσπη στο βυθό των φραγμάτων και ποταμών.
th-drakenaΔΡΑΚΑΙΝΑ
Επιστημονικό Όνομα: Trachinus araneus
Σύνηθες μέγεθος: 10-35 εκ, βάρος: 60 γρ-800 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Γαρίδα, σκουλήκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 4-10 Μπετονιά: 0,20-0,25 μμ
Θα τη βρούμε κοντά σε βράχια και φυτά σε αμμώδεις παραλίες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δηλητηριώδες πτερύγιο προκαλεί αφόρητους πόνους
th-scarosΣΚΑΡΟΣ
Επιστημονικό Όνομα: Scarus cretensis
Σύνηθες μέγεθος: 10-40 εκ, βάρος: 60-400 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Αυγ-Νοέμβριος
Δόλωμα: Φύκια, σπάνια γαρίδα κλπ
Αγκίστρι: No. 6-10 Μπετονιά: 0,20-0,25 μμ
th-glossaΓΛΩΣΣΑ
Επιστημονικό Όνομα: Solea vulgaris
Σύνηθες μέγεθος: 15-50 εκ, βάρος: 50-300 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Αυγ-Νοέμβριος
Δόλωμα: Γαρίδα, ζυμάρι, σκουλήκι κλπ.
Αγκίστρι: No. 8-14 Μπετονιά: 0,20-0,25 μμ
th-ougena01ΟΥΓΕΝΑ (ΜΥΤΑΚΙ ή ΧΙΟΝΑ) Επιστημονικό Όνομα: Puntazzio puntazzio
Σύνηθες μέγεθος: 10-35 εκ, βάρος: 75-250 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Σεπτ.-Νοέμβριος
Δόλωμα: Γαρίδα, σκουλήκι, ζυμάρι, καλαμάρι, τυρί κλπ.
Αγκίστρι: No. 8-14 Μπετονιά: 0,20-0,25 μμ
th-blennyΣΑΛΙΑΡΑ
Επιστημονικό Όνομα: Blennius gattorugine
(Συναντούμε και άλλα είδη)
Σύνηθες μέγεθος: 10-20 εκ, βάρος: 35-100 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Γαρίδα, σκουλήκι, ζυμάρι, καλαμάρι, τυρί κλπ.
Αγκίστρι: No. 8-16 Μπετονιά: 0,15-0,25 μμ
ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ. Πιάνεται κατά λάθος ενώ ψαρεύουμε άλλα ψάρια.
th-gylos2ΓΥΛΟΣ (Rainbow wrasse, Peacock wrasse)Επιστημονικό Όνομα: Coris julis, Thalassoma pavo
Σύνηθες μέγεθος: 5-20 εκ, βάρος: 35-150 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Γαρίδα, σκουλήκι, ζυμάρι, καλαμάρι, τυρί κλπ.
Αγκίστρι: No. 16-18 Μπετονιά: 0,15-0,20 μμ
th-atherina001ΑΘΕΡΙΝΑ
Επιστημονικό Όνομα: Atherina hepsetus, Atherina presbyter
Σύνηθες μέγεθος: 5-15 εκ, βάρος: 10-50 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές, κυρίως Σεπτ.-Νοέμβριος
Δόλωμα: ---
Αγκίστρι: ---
Πιάνεται μόνο με δίχτυα
th-hannosΧΑΝΟΣ
Επιστημονικό Όνομα: Serranus cabrilla, Serranus hepatus
Σύνηθες μέγεθος: 10-30 εκ, βάρος: 50-250 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές
Δόλωμα: Γαρίδα, σκουλήκι, καλαμάρι, κλπ.
Αγκίστρι: No. 8-12 Μπετονιά: 0,20-0,25 μμ
Θα τον βρούμε κοντά σε βράχια στον βυθό ή σε αμμώδεις παραλίες
th-siganus_rivulatus01ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ή ΚΟΥΡΚΟΥΝΑ (Άσπρη)Επιστημονικό Όνομα: Siganus Rivulatus
Σύνηθες μέγεθος: 5-25 εκ, μέγιστο 27 εκ., βάρος: 50-250 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Ιούλιος-Νοέμβριος
Δόλωμα: Ζυμάρι, Φύκια, άλγη κλπ.
Αγκίστρι: No. 14-16 Μπετονιά: 0,16-0,20 μμ
Θα την βρούμε σε αμμώδη βυθό, συχνά καλυμμένο με άλγη και φύκια.
Μετανάστευσε από την Ερυθρά Θάλασσα γύρω στο 1929 μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Θα την συναντήσουμε από τα Κύθηρα και νοτιότερα. Το ραχιαίο πτερύγιο της είναι δηλητηριώδες. Το τσίμπημα προκαλεί δυνατό πόνο αλλά δεν είναι θανατηφόρο.
th-siganus_luridus01ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ή ΚΟΥΡΚΟΥΝΑ (Καφέ)Επιστημονικό Όνομα: Siganus Luridus
Σύνηθες μέγεθος: 10-22 εκ, μέγιστο 30 εκ. βάρος: 50-250 γρ.
Περίοδος ψαρέματος: Ιούλιος-Νοέμβριος
Δόλωμα: Ζυμάρι, Φύκια, άλγη κλπ.
Αγκίστρι: No. 14-16 Μπετονιά: 0,16-0,20 μμ
Θα την βρούμε σε βραχώδη ή σκληρό βυθό, συχνά καλυμμένο με βλάστηση.
Μετανάστευσε από την Ερυθρά Θάλασσα γύρω στο 1969 μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Θα την συναντήσουμε από τα Κύθηρα και νοτιότερα. Το ραχιαίο πτερύγιο της είναι δηλητηριώδες. Το τσίμπημα προκαλεί δυνατό πόνο αλλά δεν είναι θανατηφόρο.
th-xifiasΞΙΦΙΑΣ
Επιστημονικό Όνομα: Xiphias gladius
Σύνηθες μέγεθος: 1-3 μέτρα, βάρος: 80-300 κιλά
Περίοδος ψαρέματος: Όλες οι εποχές

Δόλωμα: Τσιπούρα, καλαμάρι κλπ..
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύ Επικίνδυνο